ALSASKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ
Těsto:
200 g polohrubé mouky
100 g Hery nebo másla
30 g cukru (stačí krupice, ale může být moučkový)
1 žloutek
2 lžíce studené vody
špetka soli
Náplň:
5-6 jablek (mohou být i hrušky)
100 g cukru
200 ml smetany nebo šlehačky
3 žloutky
vanilkový cukr
citronová šťáva
hrst hrozinek
Ze všech ingrediencí zpracujeme pevné těsto, vodu přidáme dle potřeby. Necháme ho odležet v chladu cca 2 hodiny. Pak těsto vyválíme na 1 cm silnou placku, kterou vyložíme vysypanou formu až po okraje (ty mohou být silnější, nebudou se při krájení tolik drolit). Těsto propícháme vïdličkou, aby se netvořily bubliny.
Jablka oloupeme, vykrájíme, rozkrojíme na čtvrtky a pokapeme citronovou šťávou. Čtvrtky pak ještě nařízneme na vějířky a vyplníme jimi formu. Můžeme posypat ještě předem namočenými rozinkami (nejlepší jsou v rumu). Takto dáme péct na 15-20 minut, dokud není těsto suché.
Cukr a vanilkový cukr smícháme se žloutky a utřeme do pěny. Pak smícháme se smetanou a touto řídkou směsí zalijeme koláč tak, aby vyplňovala korpus, ale nepřetekla. Pak pečeme dalších 30-40 minut na slabý stupeň, dokud náplň neztuhne.